abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

18 februari 2008

Nieuw in AutoCAD 2009 en AutoCAD LT 2009

Bediening weer beter, weer anders
Heeft u net een AutoCAD-opleiding achter de rug en bent u blij dat u AutoCAD LT een beetje onder de knie hebt? Wacht dan nog maar even met updaten, want alles wordt weer anders. De bediening van AutoCAD is weer mooier gemaakt, dus dat is even wennen. Maar het is wel de moeite waard en als u er nog mee moet beginnen, dan zult u al snel niet meer zonder al die nieuwe visuele hulpmiddelen kunnen. Bent u een "beelddenker" en vond u AutoCAD te moeilijk, dan is AutoCAD LT 2009 misschien de versie om het juist weer eens te proberen. Bij het openen van tekeningen, bij het wisselen van layouts of geopende tekeningen, bij het terugspringen naar eerdere views of als u boven een knop even aarzelt, op al deze plaatsen is AutoCAD LT 2009 visueler geworden.

De layouts van een tekening mooi visueel

Eindelijk de lang gevraagde macrorecorder!
Jarenlang stond deze wens hoog in de wensenlijst van de AutoCAD-gebruikers: een macro maken door het even voor te doen, zoals in Microsoft Word en Excel. Nu, in AutoCAD 2009 (niet in LT), is hij er dan eindelijk en om uniek te lijken noemen we hem geen Macro Recorder maar "Action Recorder". Maar hij mag ook wel echt uniek genoemd worden, want er wordt niet slechts een scriptbestand gegenereerd, zoals al jaren kan in de goedkope IntelliCAD-versies als GstarCAD, maar de acties die zijn opgenomen, zijn per stuk te zien en aan te passen via een duidelijk menu. Het mooie is dat u in dit menu een vast punt of een vaste maat kunt veranderen in een vraag aan de gebruiker, zodat als de macro wordt gedraaid er hier en daar een vraag aan de gebruiker wordt gesteld. Zo moet dat dus! AutoCAD laat hier weer zien waarom het zo duur is: het is gewoon beste CAD-programma. Een superfunctie die Action Recorder!

Details van een zojuist opgenomen macro

Xref clipping verbeterd Overige verbeteringen
 • Doorwerken met het lagenmenu open
  Het lagenmenu kan nu open blijven staan, zodat u gewoon kunt doorwerken en toch snel met lagen kunt schakelen.
 • Lagen isoleren
  Een erg handige verbetering is de functie Layer Isolate vanuit het lagenmenu, waarmee ��n laag kan worden geactiveerd en de rest op slot gaat en daarbij gedimd wordt.
 • Xref-clipping verbeterd
  Het clippen van Xref's kan nu ook worden omgedraaid en via grips worden veranderd.
 • Verbeterde omgang met Microstation-bestanden Van gekoppelde Microstation DGN-bestanden kunt u nu de lagen schakelen, u kunt uitgebreid instellen hoe DGN-onderdelen bij het im- en exporteren worden vertaald naar AutoCAD-onderdelen en u kunt nu ook exporteren naar DGN-bestanden van Microstation V7 (Microstation V8 kon al).
 • 64-bits
  Er is speciale 64-bitsversie voor 64-bits Intel en AMD chipsets, waarmee de snelheid verbetert en het werken met zeer grote datasets mogelijk wordt.
 • Bestandsformaat niet veranderd
  Tenslotte: het dwg-bestandsformaat is gelukkig niet veranderd, dus voor uitwisseling met AutoCAD (LT) 2007 en 2008 (of GstarCAD 2007 en 2008) hoeft u nergens op te letten. Voor oudere dwg-formaten kunt u bij het opslaan de versie kiezen.
Nieuw in AutoCAD LT 2009
Zoals elk jaar, zitten er ook nu weer enkele van het grote AutoCAD bekende functies in AutoCAD LT:
 • ImageAttach en ImageAdjust, voor het werken met foto's, afbeeldingen of gescande tekeningen.
 • Xref's en viewports kunnen worden geclipt
 • RAL-kleuren
 • Teksten en attributen kunnen nu worden samengesteld uit velden (Fields) om bijv. de bestandsnaam of plotdatum in het tekeninghoofd weer te geven, of de oppervlakte van een polylijn.


Bekijk de New Features Workshop


Ingekleurd met Autodesk Impression

Autodesk Impression

Er komt nog een leuk extraatje beschikbaar, echter naar het zich laat aanzien, voorlopig alleen voor de update-abbonees: Autodesk Impression. Met dit zelfstandige pakketje kunt u een dwg-tekening (dus ook van GstarCAD) openen en via de lagen inkleuringen laten plaatsvinden. Beelden zeggen hier meer dan woorden, dus bekijk hier de automatische demo van Autodesk Impression (engelstalig).

Autodesk Impression is niet apart te koop en het is de vraag of het ooit zo zal zijn, hetgeen erop zou kunnen duiden dat het een keer standaard in een toekomstige AutoCAD-versie komt. Wie weet al in AutoCAD 2010.

AutoCAD 2009 is niet de nieuwste versie. Klik hier voor AutoCAD 2010.

Meer over AutoCAD, AutoCAD LT, de kopieerbeveiliging en de netwerkversie.

Oudere versies
AutoCAD 2008
AutoCAD 2007
AutoCAD 2006
AutoCAD 2005


Tip: voor slechts � 650,-- heeft u tegenwoordig een goed alternatief voor AutoCAD: GstarCAD.

Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv